Top 20 Lokasi Makan Hipster Sekitar Kelantan

Kedai Kopi moden atau Kafe Hipster sudah menjadi “trend” sejak tahun 2015 yang lalu di Malaysia. Kini, negeri Kelantan juga turut terkena tempias yang sama.

Pada asalnya, idea kafe ini diambil dari konsep barat yang mana rakyatnya sukakan lokasi untuk bersantai / lepak sambil minum kopi bersama kawan-kawan.

Konsep kafe hipster ; menampilkan keunikan, klasik, dan kreatif kerana hipster itu sendiri membawa maksud diluar kebiasaan masyarakat atau diluar arus perdana. Hipster merupakan alternatif kepada arus perdana sama ada dari segi fesyen, muzik, dan kafe.

Oleh yang demikian, kafe hipster selalunya sebuah lokasi yang sangat sinonim dan sesuai bagi golongan muda. Dekorasi luar dan dalamannya lebih instagrammable dan insta-whorty.

Untuk artikel kali ni, min nak kongsi 20 Lokasi Makan Hipster di sekitar negeri Kelantan. Senarai ini meliputi kedai kopi, bingsu dan lain-lain yang boleh dikatakan unik dan menarik

Kopi Mesin Cafe

Alamat :
Lot 572, Batu 3 1/2, Jalan Sultan Yahya Petra Kubang Kerian, 16150 Kubang Kerian, Kelantan.
Waktu Operasi: 10: 00 AM – 1:00 AM (Setiap Hari)
Facebook Page : https://www.facebook.com/kopimesinkb

Kopi Mesin Heritage (cawangan)
Alamat :
No. 2834 Jalan Ismail, Kota Bharu, Kelantan 15000 Kota Bharu, Kelantan.
Waktu Operasi: 9:30 AM – 11:00 AM (Setiap Hari)
Facebook Page : https://www.facebook.com/kopimesinheritage
Instagram : https://www.instagram.com/kopimesin.heritage/

Jiwa Kopi dan Bingsu

Alamat :
297-G, D3, Kampung Batu Dua, 15050 Kota Bharu, Kelantan
Waktu operasi : Setiap hari, 9.30 am – 12 am
Facebook Page : https://www.facebook.com/jiwakopidanbingsu
Instagram : https://www.instagram.com/jiwakopidanbingsu/

Al-Khatiri Kofee

Alamat :
Al Khatiri Point, PT1771 Jalan KK 6/2, 16150 Kubang Kerian, Kelantan.
Waktu operasi : Setiap hari, 10.00 am – 11.30pm
Facebook Page : https://www.facebook.com/Alkhatiripoint
Instagram : https://www.instagram.com/alkhatiri.kofee/

Kaitai Garage & Coffee

Alamat :
Lot 2002 C, Jalan Sultan Yahya Petra, Wakaf Siku 15200 Kota Bharu, Kelantan.
Waktu operasi :
Setiap hari, 11.00 am – 11.30 pm
Facebook Page : https://www.facebook.com/KaitaiGarageAndCoffee
Instagram : https://www.instagram.com/kaitaigarageandcoffee/

KB Brewster Coffee

Alamat : Jalan Abdul Kadir Adabi, 15200 Kota Bharu, Kelantan
( sebelah stesen minyak SHELL Kg. Paya Bemban, Berek12 ).
Waktu operasi : 10.30 am – 7 pm, 8 pm – 12.00 am ; Jumaat tutup
Facebook Page : https://www.facebook.com/KBBrewster-1512637395700965/
Instagram : https://www.instagram.com/kb.brewster/

Karat England Cafe

Alamat :
Belakang Roti Canai Cikgu, Taman Desa Baraqah, 17500 Tanah Merah Kelantan. (waze Karat England Cafe)
Waktu Operasi : Selasa – Ahad ; 11.30 am- 11 pm; Isnin tutup
Facebook Page : https://www.facebook.com/karatenglandcafe/
Instagram : https://www.instagram.com/karat_england/

Nasken Coffee

Alamat :
1528a, Jln Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan.
Waktu Operasi : Setiap hari ; 8.00 am – 12.00 am
Facebook Page : https://www.facebook.com/Nasken-Coffee-102976921510994/

The Bold Lab

Alamat :
Jalan Abdul Kadir Adabi, 15200 Kota Bharu, Kelantan
( sebelah stesen minyak SHELL Kg. Paya Bemban, Berek12 ).
Waktu operasi : Setiap hari; 10.00 am – 11.00 pm
Website : https://www.theboldlabcafe.com/
Facebook Page : https://www.facebook.com/theboldlab/
Instagram : https://www.instagram.com/theboldlab/

Tiny Elephant

Alamat :
No. 1122, T/B, Jalan Tengku Petra Semarak 15000 Kota Bharu, Kelantan.
Waktu operasi : Setiap hari; 8.00 am – 11.30 pm
Facebook Page : https://www.facebook.com/tinyelephantco
Instagram : https://www.instagram.com/tinyelephantco/

Arnold Cycling Cafe

Alamat :
Jalan Kebun Sultan 15000 Kota Bharu, Kelantan.
Waktu operasi : Setiap hari; 9.00 am – 10.00 pm
Website : http://www.arnoldcyclingcafe.com/
Facebook Page : https://www.facebook.com/Arnoldcyclingcafekebunsultan
Instagram : https://www.instagram.com/arnoldcyclingcafekelantan/

Yoohoo Dessert Café

Alamat :
282, Jalan Dusun Muda, Kampung Baung Bayam Kota Bharu, Kelantan.
Waktu operasi : 1.00 pm – 11.00 pm; Isnin tutup
Facebook Page : https://www.facebook.com/yoohoo.my
Instagram : https://www.instagram.com/yoohoo.my/

BĀO BĀO Cafe

Alamat:
271, Jalan Dusun Muda, Bandar Kota Bharu, 15200 Kota Bharu, Kelantan
Waktu operasi : 1pm – 10pm; Selasa tutup
Facebook Page : https://www.facebook.com/baos.my/
Instagram : https://www.instagram.com/baos.my/

Drum & Desk

Alamat :
2055, Lorong Taman Sari 2, Taman Sari, 15200 Kota Bharu, Kelantan
Waktu operasi : Setiap hari; 10 am – 10 pm
Facebook Page : https://www.facebook.com/drumanddesk
Instagram : https://www.instagram.com/drumanddesk/

The Brick Lane

Alamat :
PT 809, Seksyen 27, Tingkat Bawah, Jalan Sri Cemerlang 15300 Kota Bharu, Kelantan.
Waktu operasi : 12 pm – 10 pm; Jumaat tutup
Facebook Page : https://www.facebook.com/tblcafe
Instagram : https://www.instagram.com/thebricklanecafe/

Richiamo Coffee

Alamat :
PT 410, NO 7-C, Bandar Baru Lembah Sireh15050 Kota Bharu, Kelantan.
Waktu operasi : Setiap hari; 10 am – 12 pm
Facebook Page : https://www.facebook.com/RichiamoCoffee/
Instagram : https://www.instagram.com/richiamo.kotabharu/

Box26

Alamat :
Jalan Kota Bharu – Pengkalan Kubor, 16210 Tumpat, Kelantan
Dari Tumpat-Kota Bharu, BOX26 terletak di sebelah kiri sebelum menaiki Jambatan Sultan Yahya Petra 16250 Wakaf Baharu.
Waktu operasi : 4.30 pm – 10.30 am; Rabu tutup
Facebook Page : https://www.facebook.com/26BOX26
Instagram : https://www.instagram.com/box26cafe/

Sabye Sabye Cafe

Alamat :
PT 647/3(Bawah), Kampung Paloh, 16040 Wakaf Bharu, Tumpat Kelantan.
Waktu operasi : 3.00 pm – 12.00 am; Rabu tutup
Facebook Page : https://www.facebook.com/Sabye-sabye-cafe-374106919863451
Instagram : https://www.instagram.com/sabyesabye_cafe/

Bingsu Snow Town Cafe

Alamat :
Lot 2007 blok F, Pengkalan chepa, taman uda 15400 Kota Bharu, Kelantan
Waktu operasi : 1 pm – 10 pm; Isnin tutup
Facebook Page : https://www.facebook.com/bingsu.snowtowncafe
Instagram : https://www.instagram.com/snowtown.cafe/

Shiro-Yuki Dessert Cafe

Alamat :
PT373, Jalan Sri Cemerlang 7/27 15300 Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Waktu operasi : Setiap hari; 1 pm – 10.30 pm
Facebook Page : https://www.facebook.com/yoohoocafe
Instagram : https://www.instagram.com/shiroyukicafe/

Mykōri Dessert Cafe

Alamat :
PT373, Jalan Sri Cemerlang 7/27 15300 Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Waktu operasi : Setiap hari; 2.00 pm – 10.00 pm
Facebook Page : https://www.facebook.com/MykoriKotaBharuKelantan
Instagram : https://www.instagram.com/mykoridessertcafe/

Ternyata, begitu banyak lokasi makan best dan menarik yang kita boleh kunjungi di sekitar Kota Bharu dan tempat-tempat lain di Kelantan. Semuanya boleh dikatakan mempunyai kelebihan dan identiti tersendiri. Kalau korang nak tahu, ini hanya sebahagian yang min tahu. Masih ada banyak lagi yang masih belum min terjah.

14 comments:

  1. Okay bookmark-ed this post! Boleh jadi rujukan Kitkat nanti bila ada kesempatan untuk Cuti-Cuti Kelantan nanti… 🙂 Sure hipster2 cafe yang ada disitu.. nama pun gempak2.. 🙂

  2. Terima kasih untuk senarai tu. Nanti bleh pi kafe tu kalau ke Kelantan. Korang pun dah tukar stail eh. Rambut Amer dah camtu. Lama sangat tak jumpa korang. Haha.

  3. This is so cool! I only went to Kelantan ONCE in my life!
    And I am excited to visit in the near future!
    Hopefully, the pandemic will be better or maybe no more, so we all can go cuti.

  4. Instaworthy dan instagrammable adalah seakan selling point untuk cafe hipster sekarang kan. Malah di Sarawak pun dah bercambah dah – kebanyakannya buat deko fusion barat dan lokal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *